Kalender
« : 04 Kasım 2017, 12:45:17 »
Diğer Adları: Ağaççileği, Dağçileği, Ormançileği.
Gülgiller familyasındandır. Ülkemizde orman, koruluk ve fundalıklarda sıkça yetişen çok yıllık ve çalı görünüşlü bir bitkidir. Gövdesi ve dalları dikenlerle kaplıdır. Kenarları dişli yeşil yaprakları, haziran-temmuz aylarında açan beyazımsı çiçekleri vardır. Bu çiçekler olgunlaşınca kırmızı ya da beyaz renkli, hafif tüylü ve hoş kokulu, duta benzeyen ama daha iri meyvelere dönüşür.
Meyveleriyle şurup, şekerleme, reçel, dondurma, pasta, likör ve meyve suyu yapılır. Taze meyvesi kısa zamanda bozulduğundan dondurularak saklanır.
Ahududunun yapraklarında tanen, meyvelerinde uçucu ve sabit yağ, pektin, meyve şekeri, malik ve sitrik asitler (dolayısıyla C vitamini) bulunur.
Faydaları ve Kullanım Şekli: Doku ve damar büzücü etkisi vardır. Peklik vericidir. Vücuda dinçlik veren güçlendirici bir toniktir. Terletici, ateş düşürücü ve serinletici etkileri vardır. İshali ve kadınlarda beyaz akıntıyı kesmekte faydalıdır. Kadınlarda aybaşı döneminde aşırı kanamayı azaltır, aybaşı kanamasını düzene sokar. Uzun yıllardan beri, doğum yapacak kadınların rahim dokusunu güçlendirmek, doğum sırasında kasılmaları düzenlemek, doğum sancısını azaltmak ve doğumu kolaylaştırmak amacıyla hamilelikte ve doğuma yaklaşılan dönemde düzenli olarak ahududu alınmalıdır. Bu etkileri sağlamak üzere, ahududunun yaprakları körpe olarak toplanır ve niteliğini koruması için iyi havalandırılmış gölge bir yerde ağır ağır kurutulur. Meyveleri ise olgunlaştıkça koparılır. Kurumuş yaprak ve olgun meyve karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir ve bir infüzyon elde edilir. Bu infüzyon istenildiği kadar içilebilir.
Ayrıca ahududu, boğaz ve bademcik enfeksiyonlarında iyileştiricidir. Ağız ülserleri ve kanayan dişetlerini de iyileştirir. Bu etkileri sağlamak için, yukarıda tarifi verilen infüzyonla sık sık derin gargara yapılır. Yapraklari boğaz hastalıklarında gargara için kullanılır. Çiçeklerinden romatizma ve gut hastalıklarında faydalanılır. Taze olarak, seker ve böbrek hastaliklarinda perhiz yiyecegi olarak istifade edilir.
« Son Düzenleme: 15 Kasım 2017, 00:53:58 Gönderen: _Edebiyat_ »

Kayıtlı